Sóly

13. századi református templom

A kis bakonyi település nagyon szép helyen fekszik közel a 8-as számú főútvonalhoz. A templom a falu középső részén helyezkedik el. A mai település helye már a honfoglalás előtt is lakott volt. A kis templom több mint 1000 esztendős, hazán legrégebbi falusi temploma. Igaz azóta több alakommal átalakították a pici kápolnát. Az adományozó okiratot István Sólyban adta ki.

 

„"Datum in Sool apud capellam beati Stephani protomartiris. Anno ab icarnatione Domini millesimo VIIII", azaz: "Datálva Sólyban, boldog István protomártír kápolnája mellett. Az Úr megtestesülésének 1009. évében." Valószínű, hogy a település volt a helyszíne, István és Koppány csatájának. Győzelem után István kápolnát emelt Sólyban, és a falut kiemelte a közigazgatási rendből és sajátjaként tartotta számon. A templom 1009-ben, egyes források szerint 1002-ben épült, de van leírás, mely 997-re teszi, igaz ez már a későbbi történelemi eseményeknek ellentmond. Azonban az1009-ből származó királyi okirat a fogadalmi kápolnát az egyetlen olyan templommá teszi az országban, amely dokumentáltan Szent István személyéhez fűződik.

 

 

 

A település ezeréves múltját idézi a Királyi Kard Emlékhelyen felállított 13 méter magas fakard, mely István király használati kardjának stilizált másolata valamint az évente megrendezésre kerülő történelmi fesztivál, mely az említett csatának állít emléket.

13. századi református temlom

« Veszprém megye